Prva samostalna izložba Sofije Ječine u Beogradu pod nazivom U potrazi za mestom biće otvorena u Laufer galeriji 28.6. u 18h na adresi Svetozara Radića 4, Savamala.

 

Samostalna izložba mlade ruske umetnice Sofije Ječine naslovljena U potrazi za mestom odražava njeno umetničko traganje i artikulisanje slike koja nije kreirana ро zakonima mimezisa. lako umetnica za sebe tvrdi da је plein-air slikarka, njene slike ne predstavljaju reprodukciju prirode, već prostor sam za sebe koji funkcioniše ро sopstvenim zakonima, ali i improvizovano rešenje za postavljeni likovni problem koji se ogleda u kompoziciji i boji. Sofijine slike nisu narativne, ipak to ne znači da formalni elemenati ne konstruišu određenu priču. Naslov izložbe sugeriše neminovno traženje mlade umetnice, potragu koja је u vezi sa njenim likovnim jezikom, te i njenim pozcioniranjem sebe kao savremene vizuelne umetnice u tradicionalnom mediju. Sofijina umetnička praksa se može posmatrati i kao putopisna, te njene slike ne postaju samo prikaz prostora već i dnevnička zabeleška.

Umetnica Sofija Ječina već godinama živi i radi u Beogradu. lzlagala је u Nemačkoj, Austriji i Srbiji, njene slike su deo kolekcija državnih muzeja u Belgorodu i Kursku, kao i privatnih kolekcija u Rusiji, Nemačkoj, Finskoj, Kini i Srbiji. Sofijini radovi su takođe deo kolekcije Rhein-Pfalz-Kreis u Nemačkoj.


Samostalnom izložbom “Sites of Memory” Vesne Pavlović otvara se galerija Laufer u petak, 4. maja u 18 časova na adresi Svetozara Radića 4, Savamala

 

“Fotografsko delovanje Vesne Pavlović ispostaviće se kao indikativno, pa i pionirsko, u jednom procesu redefinisanja fotografskih i uopšte umetničkih postupaka i istraživanja u Srbiji od početka devedesetih. Tada su je njeni savremenici mogli upoznati kao pridruženu članicu grupe Škart - koja će se sa svojim poetičkim i participativnim formama delovanja izvan etabliranog sistema ispostaviti kao prekretnička umetnička pojava - a njene fotografije postaće amblematske kao dokumenti aktivnosti u okviru civilnog društva, anti-ratnih pokreta ili pak dokumenti performativnih i kritičkih umetničkih postupaka u javnom prostoru. Ostvarivši tako čitav jedan arhiv slika o tom vremenu, Vesna Pavlović se od kraja devedesetih gotovo i neće vraćati sopstvenoj arhivi ali će zato čitav njen rad od tada biti posvećen odnosu pojmova fotografskog i arhivskog. U tom odnosu fotografija za nju nije toliko u službi dokumentovanja događaja, nije samo slika nekog događaja, koliko je i sama događaj koji određuje tipologiju sećanja. Slika koja kako oblikuje sećanje tako i čini njeno mesto, njenu investiranu lokaciju…

U radovima koji će uslediti - a posebno posle njenog odlaska u SAD gde je danas profesorka Univerziteta Vanderbilt -  interesovanje za fotoarhive, a posebno one koji se odnose na socijalističku Jugoslaviju, uvek je pitanje materijalizacije neke fotografske slike u stvarnom, fizičkom prostoru, a posebno u onom koji ima neku funkciju u procesu sećanja”- iz teksta Branislava Dimitrijevića.

 

Izložbu Vesne Pavlović možete pogledati do 18.juna.
Radno vreme galerije: od utorka do subote od 14:00-19:00 časova
Nedeljom i ponedeljkom -ne radi.

Specijalne i grupne posete možete dogovoriti i u drugo vreme pozivom na broj: +381 66 632 3942 ili kontaktom na mejl david@laufer.net

 


00.jpg

Boogie as a speaker at the FORWARD Festival

FORWARD - FESTIVAL FOR CREATIVITY, DESIGN AND COMMUNICATION
VIENNA / 26. - 28.04. 2018

Forward brings together the best international and local creative heads, who provide insights into their success stories in an exciting atmosphere. The conference, the centerpiece of the festival, is accompanied by various side events, such as workshops, live art sessions and networking events.

forward-festival.com